როგორ მზადდება მეგრული ცხარე კუჭმაჭი და საუკეთესო ღვინო, რომელიც მას უნდა შეუხამოთ
მეგრული კუჭმაჭი ქართული კულინარიის იმ ნაწილს მიეკუთვნება, რომელიც უცხოელებსაც ძალიან მოსწონთ. ამ კერძს სეზონურობა არ ზღუდავს და წელიწადის ნებისმიერ დროს გეახლებიან. მნიშვნელოვანია, რომ კუჭმაჭს მისაყოლებლადაც მეგრული ღვინო უხდება. თუმცა, ჯერ მოდით კერძის მომზადება განვიხილოთ.
ინგრედიენტები:
საქონლის გულ-ღვიძლი 1 კგ
ხახვი 5 თავი
ქინძი
ბროწეული
კუჭმნაჭის სანელებელი გემოვნებით
მარილი
სანელებელი
წითელი წიწაკა 1-2 ცალი
ქინძის მარცვლები 1 ს.კ
უცხო სუნელი 2 ს.კ
ქონდარი 1/2 ჩ.კ
ნიორი 5-7 კბილი
მარილი
საქონლის შიგნეული გავრეცხოთ ძალიან კარგად, მოვათავსოთ დიდ ქვაბში, დავასხათ წყალი. შესაძლოა, წყლის ნაცვლად ცოტა ღვინო გამოვიყენოთ და ცეცხლზე შემოვდგათ. რომ მოიხარშება (ხარშვის დროს მოქაფვა აუცილებელია!), გადმოვიღებთ და შეგრილებას ვაცლით.
მერე უნდა მოვიმარჯვოთ მჭრელი დანები და მოხარშული შიგნეულობა დავკუწოთ ან სასურველ ზომაზე დავჭრათ.
წინასწარ მზადდება სანელებელი (სუნელი) – წიწაკას გამოვაცალოთ თესლი და 30 წუთით ჩავყაროთ ანადუღარ და გაცივებულ წყალში, გადავწუროთ, დავუმატოთ ნიორი, მარილი და დავნაყოთ კარგად. მიღებულ მასას დავუმატოთ ქინძი, უცხო სუნელი, ქონდარი და ისევ დავნაყოთ. უნდა მივიღოთ პლასტილინის კონსისტენციის მასა. (შეიძლება ოდნავ სითხეც მოიყენოს).
ამ წესით, ოღონდ ქონდრის გარეშე, მომზადებული აჯიკა შეგვიძლია ნებისმიერი ხორციანი კერძისთვის გამოვიყენოთ. ინახება მინის ქილაში დიდი ხნით. ამ სანელებლით შევაზავებთ კუჭმაჭის გამზადებულ მასალას – გულმოდგინედ და დინჯად, რადგან სუნელი ხორცის ყველა ნაწილს უნდა მოხვდეს.
ღრმა და სქელძირიან ქვაბში ავადუღებთ ქონს ან კარაქს, ჩავყრით შიგ ალყა-ალყა დაჭრილ ხახვს. როცა გაოქროსფრდება, ჩავუმატებთ ღვინოს, გამზადებულ ხორცის მასას, მოვურევთ და ქვაბის თავსახურს მჭიდროდ დავაფარებთ (ცეცხლი შეძლებისდაგვარად დაბალი უნდა იყოს). კარგად რომ გაცხელდება, მზადაა. მზა კერძს მოვაყრით წვრილად დაჭრილ ქინძს და ბროწეულს.
allwine.ge
About Post Author
ქეთევან ნინუა
Comments
თბილისის ოპერისა და ბალეტის თეატრში ფრიდონ სულაბერიძის 80 წლის იუბილე საზეიმოდ აღინიშნა
საქართველოს კულტურის, სპორტისა და ახალგაზრდობისთბილისის ოპერისა და ბალეტის თეატრში ფრიდონ სულაბერიძის 80 წლის იუბილე საზეიმოდ აღინიშნა სამინისტროს მხარდაჭერით, თბილისის ოპერისა...
ელისო ბოლქვაძე: მჯერა, ხელოვნების ენით შესაძლებელი გახდება რთული დიპლომატიური დიალოგი ერებს შორის მშვიდობის გასამყარებლად წარიმართოს
დღეს, საქართველოში, კულტურის პოლიტიკა განხილულია როგორც უმნიშვნელოვანესი პრიორიტეტი ქვეყნის განვითარებისთვის. საქართველო თავისი მდიდარი, შთამბეჭდავი ისტორიით და მისწრაფებებით გამორჩეული და უძველესი...
Asia Pacific Screen Awards-მა მერაბ ნინიძე საუკეთესო მსახიობ მამაკაცად დაასახელა
ავსტრალიაში გამართული აზიური ფილმების საერთაშორისო კინოფესტივალის დაჯილდოვების საზეიმო ცერემონიაზე საუკეთესო მამაკაცი მსახიობის ჯილდო მერაბ ნინიძემ მოიპოვა. მას ჯილდო ალექსეი გერმანის...
BBC-მ 21-ე საუკუნის 100 საუკეთესო სერიალი დაასახელა
HBO-ის მიერ შექმნილი ამერიკული კრიმინალური დრამა „მოსმენა“, რომელიც 2002 წლიდან 2008 წლამდე პერიოდში გამოდიოდა, სამაუწყებლო კორპორაცია BBC-მ 21-ე საუკუნის საუკეთესო...
თეატრებისა და კინოთეატრების სრულყოფილად ამოქმედება ეპიდემიოლოგიური ვითარების გამო გადაიდო
უწყებათაშორისი საკოორდინაციო საბჭოს გადაწყვეტილებით და ქვეყანაში არსებული ეპიდემიოლოგიური სიტუაციის გათვალისწინებით, საქართველოში თეატრებისა და კინოთეატრების გახსნის ვადა, რომელიც განისაზღვრებოდა 1-ლი ნოემბრით,...
მხოლოდ 2 ინგრედიენტი და უბრალო კვერცხის ცილა კულინარიულ შედევრად გადაიქცევა
ინგრედიენტები კვერცხის ცილა - 7 ც შაქარი - 150 გ კარამელის სოუსისთვის შაქარი - 140 გ წყალი - 40 მლ...