საქართველოს ტექნიკური უნივერსიტეტის აგრარული მეცნიერებების და
ბიოსისტემების ფაკულტეტის საბაკალავრო და სამაგისტრო პროგრამების სტუდენტებმა
საშემოდგომო საწარმოო პრაქტიკა, რომლის მიზანს რთველის დაგეგმვა-ორგანიზება,
ღვინის წარმოების მეთოდების, მათ შორის, ქართული ტრადიციული მეთოდის,
მოწყობილობათა ოპერირების, ღვინის საწარმოში მიმდინარე პროცესების, წარმოებაში
არსებული გამოყენებული ენოლოგიური მასალების გაცნობა და პრაქტიკული სწავლება
წარმოადგენს, მეღვინეობის ქართულ, მსხვილ საწარმოებში გაიარეს. ამის შესახებ
ინფორმაციას სტუ ავრცელებს.
მისივე ცნობით, სასწავლო კურსების განხორციელების მიზნით, მომავალი მევენახე-
მეღვინეები გადანაწილებულები იყვნენ, როგორც დასავლეთ, ასევე აღმოსავლეთ
საქართველოს მევენახეობა-მეღვინეობის რეგიონებში განთავსებულ ღვინის
საწარმოებში, როგორიცაა: „თელიანი ველი“ „სევსამორა“, „შატო მუხრანი“, „დუგლაძეების
მარანი“, „ღვინის კომპანია შუმი“, „მტევინო“, „შილდა“, „ალექსანდროული“, „კონჭოს
მარანი“, „ქიმძმარაულის მარანი“, ბოლნისელ საოჯახო მეღვინეთა გაერთიანება – „ღვინო
ბოლნისი“ შპს ირმა ჭანტურიას სახელობის ღვინის ლაბორატორია.
სტუ-ის აგრარული მეცნიერებების და ბიოსისტემების ინჟინერინგის ფაკულტეტის
პროფესორის, მევენახეობისა და მეღვინეობის დეპარტამენტის უფროსის ნინო
ჩხარტიშვილის განცხადებით, მევენახეობა-მეღვინეობის კერძო და სამთავრობო
სექტორის წარმომადგენლებს განსაკუთრებული წვლილი შექავთ პროფესიონალი
კადრის მომზადების მიმართულებით.
„საქართველოს ტექნიკური უნივერსიტეტის სახელით მსურს განსაკუთრებული
მადლობა გადავუხადო მევენახეობა-მეღვინეობის კერძო და სამთავრობო სექტორის
წარმომადგენლებს, გარემოს დაცვისა და სოფლის მეურნეობის სამინისტროს სსიპ
სოფლის მეურნეობის სამეცნიერო-კვლევით ცენტრსა და ღვინის ეროვნულ სააგენტოს,
კომპანიებს: „თელიანი ველი“ „სევსამორა“, „შატო მუხრანი“, „დუგლაძეების მარანი“,
„ღვინის კომპანია შუმი“, „მტევინო“, „შილდა“, „ალექსანდროული“, „კონჭოს მარანი“,
„ქიმძმარაულის მარანი“, ბოლნისელ საოჯახო მეღვინეთა გაერთიანებას – „ღვინო
ბოლნისი“, შპს ირმა ჭანტურიას სახელობის ღვინის ლაბორატორიას, რომლებსაც
ყოვეწლიურად მნიშვნელოვანი წვლილი შეაქვთ მომავალი მევენახე-მეღვინეების
პრაქტიკული უნარ-ჩვენების განვითარების, თეორიული ცოდნის პრაქტიკულად
გამტკიცების საქმეში.
მევენახეობა-მეღვინეობის სასწავლო პროგრამების განხორციელების პროცესში საწარმოო
პრაქტიკებს განსაკუთრებული ყურადღება ენიჭება. ამ პერიოდში, გაზაფხული-
შემოდგომის სემესტრებში, სტუდენტები აქტიურად მონაწილეობენ მევენახეობა-
მეღვინეობის უმნიშვნელოვანეს ოპერაციებში როგორიცაა, საგაზაფხულო სამუშაოები
ვენახში, რთველის დროის განსაზღვრა და დაგეგმვა, საწარმოში ყურძნის მიღება –
გადამუშავება და სხვა. განსაკუთრებულად მნიშვნელოვანია სამაგისტრო საფეხურის
სტუდენტებისათვის საშემოდგომო სემესტრი, რომელიც წარმოადგენს სამაგისტრო
თემის ექსპერიმენტულ ნაწილის განხორციელების პერიოდს. საერთაშორისო
ინტერნშიფების განხორციელებისთვის მიმდინარეობს მოლაპარაკებები დასავლეთ
ევროპის უნივერსიტეტებთან, რომელიც, როგორც ქართველი, ასევე უცხოელი
სტუდენტების გაცვლით პროგრამებში ჩართვას ისახავს მიზნად. მსგავსი პრაქტიკა
გვქოდა. ისრაელის სახელმწიფოს არიელის უნივერსიტეტთან თანამშრომლობის
ფარგლებში საქართველოს ტექნიკურ უნივერსიტეტს 5 სტუდენტი ეწვია და საწარმოო
პრაქტიკა კახეთისა და ქართლის რეგიონებში გაიარა “, – განაცხადა პროფესორმა ნინო
ჩხარტიშვილმა.
სტუ-ის ინფორმაციით, მევენახეობისა და მეღვინეობის მიმართულებით საბაკალავრო და
სამაგისტრო სტუდენტები ყოვეწლიურად პროგრამის შესაბამისად საველე და საწარმოო
პრაქტიკებს საქართველოს ტექნიკური უნივერისტეტისა და კერძო სექტორის
წარმომადგენლებს შორის გაფორმებული მემორანდუმის საფუძველზე გადიან.